Kuchnia Przyszłości - logotypy - Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
 



Kuchnia Przyszłości

Cel szkolenia:
Praktyczny trening umiejętności zawodowych przygotowywania nowych, niekonwencjonalnych, dotąd nieznanych potraw, mających zaskoczyć klienta wyjątkowym smakiem i wyglądem, przy użyciu specjalistycznych urządzeń. Nabycie praktycznej wiedzy
w zakresie ich prezentacji i aranżacji.
Uwieńczeniem projektu będą „Dni nowoczesnej kuchni”, podczas których uczestnicy zaprezentują swoje umiejętności na żywo, podczas pokazu potraw kuchni molekularnej
i slow food z udziałem vipów i polityków.

Czas trwania:
6 dni – 48 godzin
Zajęcia odbywać się będą w dziesięcioosobowych grupach, w formie trzech, dwudniowych warsztatów.
Organizator zapewnia noclegi, wyżywienie oraz sprzęt i produkty.

Prowadzący:
Jean Alfons Ange Bos, Dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, prekursor Kuchni Molekularnej w Polsce, ma 53 lata, pochodzi z Belgii.
W latach 1974-87 pracował w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli, jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli.
W latach 1975-1987r przez trzy miesiące w ciągu roku pracował w pałacu prezydenckim
u Prezydenta Habiyaraami w Ruandzie.
Pod koniec lat 80. pracował u boku najbardziej znanej osoby z świata kulinarnego - Paul Bocuse, który wytłumaczył i pokazał na czym tak naprawdę polega sztuka kulinarna.
W latach 90 był szefem kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako, a później szefem kuchni Grand Hotel de Cala Rossa na Korsyce, który posiadał w tym czasie 2 gwiazdki w przewodniku Michelin.
2006r. - Dyplom oraz medal „Najlepszy Kucharz Świata. W 2007 otworzył Akademię Kuchni Molekularnej. 2008r. - Oskar Kulinarny w kategorii Osobowość Kulinarna w Polsce. W lutym 2008 otworzył pierwszą Restaurację Kuchni Molekularnej w Polsce - „Dolce Vita” w Bydgoszczy. 2009r. wybór na Prezydenta Euro-Toques Polska - elitarnego, Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy.

Zgłoszenia:
www.dolcevita.in

Zobacz terminarz szkoleń



Kuchnia Przyszłości • program szkolenia

Kuchnia molekularna

 
DZIEŃ 1 DZIEŃ 2
Przedstawienie produktów używanych w kuchni molekularnej. Część teoretyczna:
• dekonstrukcja,
• sferyczne ravioli z świeżych soków
• różny kawior z świeżych soków,
• technika vacum, cukru, wędzenia,
• gotowanie w niskich temperaturach,
  w azocie, w vacum,
• smażenie w wodzie,
• pianki z Bendera,
• technika wędzenia,
• pianki na ciepło z blendera,
• pianki na ziemno z blendera,
• pianki z es puma,
• gotowanie w azocie,
• sorbet,
• lody z es puma (syfon)

DZIEŃ 3

DZIEŃ 4
Pierwszy dzień praktyki.
Przygotowanie menu:
• 4 różne przekąski,
• 2 przystawki,
• 2 zupy,
• 2 danie z rybny,
• 2 danie z mięsne,
• 2 desery
Przygotowanie menu (cd.)
• 3 przekąski,
• 3 przystawki,
• 2 zupy,
• 2 danie z ryby,
• 1 danie z drobiu,
• 1 danie z dziczyzny,
• 2 dania mięsne,
• 2 desery


Slowfood

 
DZIEŃ 5 DZIEŃ6
• co to jest „slow food”,
• manifest slow food,
• pochwała powolności,
• pochwała odpoczynku,
• historia,

zajęcia praktyczne:
• arka smaku,
• slow food w Polsce
• moda na slow food,
• w tempie ślimaka,
• pochwała tradycji,
• pełna harmonia,
• produkty polecane przez slow food,

zajęcia praktyczne:
• regiony,
• przepisy

 

 

 

 

do góry  |  do strony głównej

 


Logo projektu Kuchnia Przyszłości prowadzonego przez restauracje Dolce Vita z Bydgoszczy i finansowanego ze środków unijnych.


BIURO PROJEKTU: ul. Fredry 1, 85-057 Bydgoszcz, tel./fax 52 321 21 21,
email: szkolenia@dolcevita.in

Link do strony programu Link do strony programu